View My Stats

Аргинин

L-аргининът (за краткост наричан само аргинин) е положително заредена аминокиселина, която се класифицира като полуесенциална или есенциална при определени състояния. Всеки фитнес любител е чувал за L-аргинина, но малцина знаят, че той неутрализира свободните радикали.Аргининът ограничава мазнините в организма, улеснява натрупването на мускулна маса. Напоследък хранителните добавки, съдържащи L-аргинин, станаха популярни заради способността на аргинина да произвежда азотен оксид, да неутрализира свободните радикали, да разширява мускулните клетки, да стимулира освобождаването на хормона на растежа, да съдейства за здравословни стойности на холестерола и да ускорява обмяната на мазнините.

L-аргининът регулира също така и съдържанието на сол в организма. Поради тази причина той представлява интерес за културисти, фитнес атлети, тъй като запазването на водата под кожата кара тялото им да изглежда гладко, напомпано и изваяно. Способността на L-аргинина да задържа азот е добре известна сред културистите и учените. Смята се също, че L-аргининът е от решаващо значение за растежа на мускулите поради неговата съдоразширяваща способност, както и свойството му да участва в синтеза на протеините.

Тази аминокиселина е необходима за синтеза на белтъците и оптималния растеж. Увеличаването на мускулната маса и намаляването на телесните масти става в присъствието на L-аргинин. Той може да допринесе за синтеза на колаген (много важна съставка на съединителната тъкан). Приложението на аргинин може да доведе до подобрение в случай на увреждане на черния дроб (мастна дегенерация, цироза).

Кой се нуждае от L-аргинин и какви са симптомите на дефицит? Всеки се нуждае от L-аргинин, но по-специално подрастващите, новородените, атлетите, хората с наднормено тегло и по-възрастните. За хората в зряла възраст L-аргининът се приема за неесенциална аминокиселина. За децата точно обратното: L-аргининът е есенциална аминокиселина, която защитава и развива имунната система на подрастващите.

Хора с наранявания могат да се възползват от допълнителния прием на L-аргинин, тъй като нуждата от него се увеличава, когато има телесна травма и организмът се възстановява. Хора с влошено сексуално здраве също могат да се повлияят благоприятно от употребата на L-аргинин заради свойствата му да разширява кръвоносните съдове и да подобрява кръвоснабдяването в области, където то е влошено.

L-аргининът е полезен и за спортистите, които провеждат тежки тренировки. Допълнителният прием на L-аргинин стимулира имунната система и така позволява на атлетите да тренират по-усилено и да избегнат вредните последици от някои леки здравословни проблеми, свързани с претоварването. Спортистите, спрели употребата на продукти за натрупване на маса могат да се възползват от добавки с основа L-аргинин, защото благодарение на способността на L-аргинина да повишава нивата на растежния хормон и да понижава кръвното налягане, се намаляват артериалните плаки!

Производители
Подреди по