View My Stats

БЕТА АЛАНИН

Бета-аланин: Ползи, Дозировка, Странични ефекти

Бета-аланинът е неесенциална аминокиселина, която тялото  произвежда естествено. За разлика от повечето аминокиселини, тя не се използва директно за изграждане на протеини. Вместо това, тя играе важна роля за мускулната издръжливост по време на интензивни упражнения.

Ето какво прави бета-аланинът:

 • Повишава нивата на карнозин в мускулите: Бета-аланинът се комбинира с друга аминокиселина, хистидин, за да образува карнозин. Карнозинът буферира натрупването на млечна киселина в мускулите, което е основен фактор за мускулната умора по време на интензивни упражнения.
 • Подобрява спортните постижения: Чрез намаляване на мускулната умора, бета-аланинът може да ви помогне да тренирате по-усилено и по-дълго, особено при дейности като вдигане на тежести, спринт и високоинтензивни интервални тренировки (HIIT).

Неща, които трябва да знаете:

 •  Бета-аланинът няма драстично да увеличи силата или аеробната ви издръжливост. Неговият ефект  води до леко удължаване на времето до изтощение по време на интензивни тренировки.
 • Дозировка и странични ефекти: Препоръчителната доза е 2-5 грама дневно. Идтръпване,иглички (парестезия) е често, но безобидно странично явление, особено при по-високи начални дози. Обикновено отшумява в рамките на една или две седмици при редовна употреба.
 • Източници: Бета-аланинът може да се намери естествено в някои храни като пилешко, риба и червено месо, но количествата са ниски. Допълването е най-разпространеният начин за достигане на нива, които подобряват спортните постижения.

Безопасност и съображения:

 • Говорете с вашия лекар, преди да приемате бета-аланинови добавки, особено ако имате някое предшестващо заболяване или приемате лекарства.

В заключение, бета-аланинът може да бъде полезна добавка за спортисти и хора, които се фокусират върху подобряване на спортните си постижения при интензивни упражнения. Важно е обаче да се управляват очакванията и да се prioritizира добре балансирана програма за тренировки за оптимални резултати.

Бета-аланинът е популярна съставка в хранителните добавки, особено тези, насочени към атлетичните показатели и издръжливостта. Известно е, че бета-аланинът повишава мускулната издръжливост чрез повишаване нивата на карнозин в мускулите, което помага за буфериране на натрупването на млечна киселина по време на интензивни упражнения.

Когато търсите добавки за хранене с бета-аланин, е важно да вземете предвид следното:

 1. Качество и чистота: Изберете добавка от реномирана марка, която гарантира качество и чистота на техните продукти. Потърсете добавки, които са тествани от трети страни за качество и чистота, за да сте сигурни, че получавате надежден и безопасен продукт.

 2. Дозировка: Проверете дозировката на бета-аланин в добавката. Ефективната доза Beta-Alanine за подобряване на атлетичните показатели обикновено е около 4-6 грама на ден, разделена на по-малки дози през целия ден, за да се сведе до минимум "изтръпването" усещане, известно като парестезия, което може да се появи при по-високи дози.

 3. Други съставки: Помислете за другите съставки в добавката. Някои добавки могат да съдържат допълнителни съставки като кофеин или креатин, които могат да имат синергични ефекти с бета-аланин. Уверете се, че прочетете списъка със съставки и помислете за евентуални взаимодействия или чувствителност.

 4. Отзиви и репутация: Потърсете отзиви или обратна връзка от други потребители, за да получите представа за ефективността на добавката и всички потенциални странични ефекти. Помислете за репутацията на марката и тяхната история на производство на висококачествени добавки.

 5. Консултирайте се с медицински специалист: Ако имате някакви основни медицински състояния или приемате някакви лекарства, винаги е добре да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете нов режим на добавки.

 

БЕТА АЛАНИН
Няма намерени продукти.