СУПЛИМЕНТИ ЗА СТАВИ И ХРУЩЯЛИ

СУПЛИМЕНТИ ЗА СТАВИ И ХРУЩЯЛИ

Интензивната физическа активност и силовите натоварвания са една от причините за появата на хронични заболявания на костите, сухожилията, хрущялите и ставите. Също така, активните спортни занимания често водят до появата на различни травми. За целта е нужно приемането на определени хранителни добавки за набавянето на отделни елементи за укрепване на костната система и хрущялите.

Кои са важните елементи за ефективно възстановяване

В състава на комплексните хранителни добавки за здраве на ставите и костните тъкани, винаги присъстват такива вещества, като:

  • метилсулфонилметан;
  • хиалуронова киселина;
  • колаген;
  • глюкозамин сулфат;
  • хондротин сулфат.

Това са все продукти, оказващи положително въздействие върху съединителната тъкан, хрущялите и костите. Витамин D и всички добавки, съдържащи калции също са необходими. Често лекарите препоръчват приемането на специални препарати, съдържащи глюкозамин, който стимулира регенерацията на тъканите и оказва положително въздействие върху метаболизма.

Какви са ползите от приемането им

Тези суплементи предпазват тъканта от наранявания по време на физическа активност и ускоряват възстановителните процеси. При налични ставни възпаления, облекчават болките и възстановяват подвижността. Глюкозаминът пък въздейства положително върху метаболитните процеси и участва в синтезирането на полезните за образуването на синовиалната течност вещества. Въпросната течност смазва движещите се една в друга кости и предотвратява появата на възпалителни процеси.

С помощта на аминокиселините пък се изграждат отделни протеинови структури, използвани от организма за изработване на различни антитела и хормони. Отделят се 21 вида аминокиселини, но само 9 от тях организмът произвежда сам. Тези съставки повишават нивото на калция, който пък е важна съставна част на скелетната структура.

Защо е необходимо да се вземат

Според статистиката, всеки 8-ми жител на страната страда от различни заболявания на ставите (артроза, артрит и т.н.). И поради ограниченията в подвижността, с течение на времето се появяват заболявания, като нарушения на обмяната на веществата (увеличаване на теглото), изкривявания на гръбначния стълб и др. При повишена активност, също се наблюдават хрущялни износвания,  болезнени симптоми и забавена подвижност. Приемът на хапчета, като превенция срещу такъв тип болки е задължителен, ако сте активен спортист или човек, подлагащ се на тежки диети. 

марки
подреди по