View My Stats

CLA

Какво е CLA и за какво се използва

CLA (конюгована линолова киселина) е вид омега-6 мастна киселина, която се среща естествено в месото, млечните продукти и някои растителни масла. CLA има редица потенциални ползи за здравето

  • Подобряване на състава на тялото: CLA може да помогне за намаляване на телесните мазнини, особено на мазнините в областта на корема. КЛА също така може да помогне за увеличаване на мускулната маса.
  • Подобрява здравето на сърцето: CLA може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, което може да намали риска от сърдечни заболявания. КЛА също така може да помогне за подобряване на функцията на кръвоносните съдове.
  • Подобряване на здравето на костите: CLA може да помогне за намаляване на риска от остеопороза, състояние, което причинява загуба на костна маса.
  • Подобряване на имунната система: CLA може да помогне за подобряване на имунната система, като повиши активността на белите кръвни клетки.

КЛА обикновено се приема под формата на хранителна добавка. Предлага се в прахообразна, капсулирана или течна форма. Дозировката на КЛА варира в зависимост от продукта и индивидуалните нужди на потребителя. Препоръчителната начална доза е 1,5-3 грама на ден.

КЛА е сравнително безопасен при прием в препоръчителни дози. Въпреки това, КЛА може да причини някои странични ефекти, включително:

Диария

Запек

Коремна болка

Главоболие

Неспокойство

КЛА не трябва да се приема от хора с високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, хипертиреоидизъм или проблеми със щитовидната жлеза. Хората, които приемат лекарства за лечение на високо кръвно налягане, депресия, тревожност или други състояния, трябва да се консултират с лекар преди да приемат КЛА.

КЛА може да взаимодейства с някои лекарства

  • Антикоагуланти
  • Антидепресанти
  • Антипсихотици
  • Стимуланти

Ако приемате някакви лекарства, трябва да се консултирате с лекар преди да приемате КЛА.

Ето някои от най-важните изследвания, които са проучили ефектите на КЛА върху здравето:

Едно проучване, публикувано в списанието "Nutrition Reviews" през 2018 г., установи, че КЛА може да помогне за намаляване на телесните мазнини, особено на мазнините в областта на корема.

Друго проучване, публикувано в списанието "Nutrition and Metabolism" през 2019 г., установи, че КЛА може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите.

Трето проучване, публикувано в списанието "Journal of the American College of Nutrition" през 2020 г., установи, че КЛА може да помогне за подобряване на функцията на кръвоносните съдове.

Четвърто проучване, публикувано в списанието "Nutrients" през 2021 г., установи, че КЛА може да помогне за намаляване на риска от остеопороза.

Пето проучване, публикувано в списанието "Frontiers in Immunology" през 2022 г., установи, че КЛА може да помогне за подобряване на имунната функция.

Като цяло, изследванията показват, че CLA има редица потенциални ползи за здравето, включително подобряване на състава на тялото, здравето на сърцето, здравето на костите и имунната функция. Въпреки това, са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези ползи.

CLA
Производители
Подреди по