View My Stats

Креатин Фосфат

Креатин фосфат, известен също като фосфокреатин или PCr, е фосфорилирана форма на креатин, която служи като бързо мобилизиран резерв от високоенергийни фосфати в скелетните мускули, миокарда и мозъка за рециклиране на аденозин трифосфат (АТФ), енергийната валута на клетката.

Креатин фосфатът се произвежда в черния дроб и бъбреците от креатин и фосфат, като се използва енергия от аденозин дифосфат (АДФ). Той се съхранява в мускулите, където може да се използва за бързо възстановяване на запасите от АТФ по време на интензивна мускулна работа.

Креатин фосфатът е важен за осигуряване на енергия за мускулите по време на кратки, интензивни дейности, като вдигане на тежести или спринт. Той също така може да помогне за подобряване на възстановяването след тренировка.

Ето някои от потенциалните ползи от креатин фосфат:

  • Увеличена сила и издръжливост
  • По-бързо възстановяване от тренировките
  • Увеличено мускулно тегло
  • Подобрено представяне

Креатин фосфатът е безопасен за повечето хора, когато се приема в препоръчителните дози. Въпреки това, важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да приемате тази или всяка друга хранителна добавка.

Креатин фосфатът може да се приема като хранителна добавка. Той обикновено се предлага под формата на таблетки, капсули или прах. Препоръчителната доза за възрастни е 2-5 грама на ден.

Креатин фосфатът може да се приема с или без храна. Той обикновено се приема преди тренировка, за да се осигури максимална полза.

Креатин Фосфат
Няма намерени продукти.