• Производител: CVETITA HERBAL

Vitamin B-12

25,00 BGN
+ -

Витамин B12 (Cyanocobalamin) има много съществени функции в човешкото тяло. Този витамин е от решаваща роля за правилното образуването на червените кръвни клетки (еритроцитите), храносмилането, правилното функциониране на имунната и нервната система, както и много други системи, поддържащи функциите на тялото. При прием под формата на хранителна добавка, витаминът се натрупва е черния дроб за по-нататъшно използване от организма при необходимост. Малки количества от него се синтезират допълнително от чревната микрофлора. Усвояването на витамин B-12 се извършва в тънките черва в присъствието на макроелемента калций. След правилно усвояване витамин B-12 преминава в кръвообращението, където свързва с транспортните протеини в тялото. Транспортните протеини имат една основна функция – мобилност на важните молекули и елементи в тялото. Именно така витамин B-12 се пренася до всички тъкани и клетки в тялото.

 

Основни предимства за организма от приема на B12

Необходим за образуването на еритроцитите и левкоцитите

Витамин В-12 е основно хранително вещество, което е необходимо за производството на еритроцитите и левкоцитите (червените и белите кръвни телца) в кръвта. Главната функция, която имат еритроцитите е транспортирането на кислород от източника на неговото производство, т.е. белите дробове, до поредица от тъкани и органи в цялото тяло. Поради тази причина витамин В-12 е жизненоважен елемент за много други системи и процеси в организма. Ниските нива на витамин В-12 могат да бъдат причина на намалено производство на червените кръвни клетки или за тяхното деформиране. Недостигът на B-12 в организма е причина за възникване на пернициозна анемия или B-12 дефицитна анемия. Характерно за този тип анемии е невъзможност за формиране на червени кръвни клетки, поради недостатъчно количество на витамин B-12 или поради нарушената му обмяна в организма. Причините за възникването на този вид анемия могат да бъдат няколко, но най-честата е недостатъчно или некачествено снабдяване на организма с витамин B-12.

Съдейства за поддържане на оптимална имунна функция

Витамин В-12 има решаваща роля и за състоянието на имунната система. Недостатъчните нива на витамин В-12 се свързват с понижен имунен отговор. Според изследвания това се дължи на връзката на витамин B-12 с производството на нуклеинова киселина и синтеза на протеини в тялото. Още на това, че витамин B-12 e необходим за производството на еритроцитите и левкоцитите, които пък участват в имунния отговор на тялото.

Подкрепя работата на нервната система

Витамин В-12 е особено важен витамин за поддържане на здрави нервни клетки. Проучвания установяват активността му в това да подкрепя производството на ДНК и РНК. Витамин В-12 работи в специфична взаимовръзка с витамин В9 (фолат, фолиева киселина), за да подпомогне свързването на хемоглобина в еритроцитите с желязото.

Хранителна информация

Единична доза: 1 таблетка
Опаковка за: 90 дни
Количество: 90 таблетки

В единична доза - 1 таблетка:
Витамин  B-12 (Цианокобаламин) - 50 μg

В дневна доза - 1 таблетка:
Витамин  B-12 (Цианокобаламин) - 50 μg

Действие: Общоукрепващо действие.

ПРИЕМ:

 

Препоръчителен дневен прием: 1 (една) таблетка на ден след хранене.

Препоръчителен период на прием: За максимални резултати е добре да се приема до 3 месеца (12 седмици). След период на почивка от около 2 седмици, цикълът може да се повтори.

 

СЪСТАВ:

Витамин B-12 (Cyanocobalamin).

Микрокристална целулоза, магнезиев стеарат.

 

  • Да не се превишава препоръчителната дневна доза.
  • Да не се приема от бременни и кърмещи жени.
  • Продуктът не е заместител на разнообразното хранене.
  • Продуктът не е лекарствено средство, а хранителна добавка.
  • Консултирайте се с вашия личен лекар преди прием.

Съхранение: На сухо, хладно и защитено от пряка слънчева светлина място, до 25°С. Да се съхранява на места, недостъпни за малки деца.