View My Stats
КАТЕГОРИИ

КАТЕГОРИИ

виж продукти
Производители

HMB / HICA

HMB (β-хидрокси β-метилбутират) и HICA (α-хидроксиизокапронова киселина) са съединения, които са изследвани за техните потенциални ползи в областта на упражненията и мускулните характеристики.

 1. HMB (β-хидрокси β-метилбутират):

  • Функция: HMB е метаболит на аминокиселината левцин, който е основна аминокиселина. Той участва в регулирането на разграждането и синтеза на протеини в организма.
  • Предимства:
   • Запазване на мускулите: HMB често се популяризира като добавка за подпомагане запазването на мускулната маса, особено в периоди на мускулно разпадане или катаболизъм, като интензивна тренировка или по време на ограничаване на калориите.
   • Възстановяване: Някои проучвания предполагат, че HMB може да помогне за възстановяване на мускулите и да намали мускулната болезненост след напрегнато упражнение.
 2. HICA (α-хидроксиизокапронова киселина):

  • Функция: HICA също е метаболит на левцин и подобно на HMB участва в протеиновия метаболизъм.
  • Предимства:
   • Мускулен растеж: Подобно на HMB, HICA е изследвана за потенциала си да насърчи мускулния растеж чрез стимулиране на синтеза на протеини и инхибиране на разграждането на протеина.
   • Намаляване на мускулната болезненост: Някои проучвания предполагат, че добавката с HICA може да намали мускулната болезненост и да ускори възстановяването след интензивни упражнения.

И HMB, и HICA обикновено се срещат в определени храни, особено в тези с високо съдържание на левцин, като месо и млечни продукти. Те обаче се предлагат и като хранителни добавки за лица, които искат да подобрят своите упражнения и цели, свързани с мускулите.

Важно е да се отбележи, че макар някои проучвания да показват положителни ефекти, общият научен консенсус относно ефикасността на тези добавки все още се развива и индивидуалните отговори могат да варират. Преди да включите нови добавки в рутината си, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист или диетолог, особено ако имате някакви основни здравословни състояния или притеснения.

Филтри
Дата (ново към старо)
MYPROTEIN HMB Amino Acid

HMB (Beta-hydroxy beta-methylbutyrate) е метаболит на верижно разклонената аминокиселина левцин.Като