View My Stats

Хидролизирани протеини

Хидролизираните протеини са вид протеини, които са частично или напълно разградени чрез процес на хидролиза. Хидролизата е химичен процес, при който протеиновите връзки се разчупват с помощта на вода.

Хидролизираните протеини се получават от различни източници, включително суроватка, казеин, соя, яйца и др. Те се предлагат в различни форми, включително прах, течност и капсули.

Хидролизираните протеини имат редица предимства, включително:

  • Бързо усвояване: Хидролизираните протеини се усвояват по-бързо от другите видове протеини. Това ги прави добър избор за хора, които се нуждаят от бързо възстановяване след тренировка или които искат да натрупат мускулна маса.
  • По-висока бионаличност: Хидролизираните протеини имат по-висока бионаличност от другите видове протеини. Това означава, че те се абсорбират и използват от организма по-ефективно.
  • По-добра усвояемост: Хидролизираните протеини са по-лесни за усвояване от хора с храносмилателни проблеми, като например непоносимост към лактоза.

Хидролизираните протеини могат да бъдат полезни за хора с различни цели, включително:

  • Спортисти и фитнес ентусиасти: Хидролизираните протеини могат да помогнат за подобряване на възстановяването след тренировка и за увеличаване на мускулната маса.
  • Хора, които се възстановяват от травма или заболяване: Хидролизираните протеини могат да помогнат за поддържане на мускулната маса и сила по време на възстановяване.
  • Хора, които искат да отслабнат или да поддържат здравословно тегло: Хидролизираните протеини могат да помогнат за задържане на мускулна маса при загуба на тегло.

Хидролизираните протеини са безопасни за повечето хора. Въпреки това, винаги е добра идея да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате каквито и да е хранителни добавки.

Ето някои от най-често срещаните видове хидролизирани протеини:

  • Суроватъчни протеинови хидролизати (WPH): Суроватъчният протеин е най-популярният източник на протеини. Суроватъчните протеинови хидролизати са бързо усвояеми и имат високо съдържание на аминокиселини.
  • Казеинови протеинови хидролизати: Казеинът е друг популярен източник на протеини. Казеиновите протеинови хидролизати се усвояват по-бавно от суроватъчните протеинови хидролизати.
  • Соеви протеинови хидролизати: Соевият протеин е добър източник на протеини за вегетарианци и вегани. Соевите протеинови хидролизати имат високо съдържание на аминокиселини.
  • Яйчни протеинови хидролизати: Яйчният протеин е добър източник на протеини с високо съдържание на аминокиселини. Яйчните протеинови хидролизати се усвояват бързо и имат добра бионаличност.

Когато избирате хидролизиран протеин, е важно да вземете предвид вашите индивидуални нужди и цели.

Производители
Подреди по