View My Stats

L-КАРНИТИН

L-карнитинът е естествено срещащо се вещество, което се намира в тялото. Това е вид аминокиселина, която помага за транспортирането на мастни киселини от кръвния поток в митохондриите, където те могат да бъдат изгорени за енергия. Смята се също, че L-карнитинът има антиоксидантни свойства, които могат да предпазят тялото от увреждане, причинено от свободните радикали.

L-карнитинът се произвежда в тялото от черния дроб и бъбреците. Може да се намери и в някои храни, като червено месо, птиче месо, риба и млечни продукти.

L-карнитинът се използва от тялото за разграждане на мастни киселини. Мастните киселини са основен източник на енергия за тялото и се използват за захранване на мускули, органи и други тъкани. L-карнитинът помага за транспортирането на мастни киселини в митохондриите, където те могат да бъдат разградени на по-малки молекули,наречени ацетил-КоА ( ацетил коензим А) . След това ацетил-КоА се използва за производството на АТФ, който е основната енергийна валута на тялото.

Смята се също, че L-карнитинът има антиоксидантни свойства. Антиоксидантите помагат за защитата на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали, които са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките и тъканите. Свободните радикали се произвеждат от тялото като нормална част от метаболизма, но могат да бъдат произведени и от фактори на околната среда като замърсяване и тютюнопушене.

L-карнитинът се предлага като хранителна добавка. Често се приема от атлети и бодибилдъри за подобряване на спортните постижения. Някои хора също приемат L-карнитин за подобряване на когнитивната функция и намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.

Има някои доказателства, които предполагат, че L-карнитинът може да помогне за подобряване на спортните постижения. Едно проучване установи, че добавките с L-карнитин могат да увеличат мускулната сила и издръжливост. Друго проучване установи, че L-карнитинът може да помогне за подобряване на времето за възстановяване след тренировка.

Въпреки това, други проучвания не са открили значителни ползи от L-карнитина за спортните постижения. Необходими са повече изследвания, за да се определят истинските ефекти на L-карнитин върху спортните постижения.

L-карнитинът обикновено е безопасен за повечето хора, когато се приема в препоръчителните дози. Има обаче някои потенциални странични ефекти, като гадене, диария и стомашно разстройство. L-карнитинът също може да взаимодейства с определени лекарства. Ако обмисляте да приемате L-карнитин, важно е първо да говорите с Вашия лекар.

L-КАРНИТИН
Производители
Подреди по