View My Stats

Веган Протеини

Веганските протеини са предназначени за вегани и вегетарианци, които не си набавят белтъчини от месо, поради което им се налага да ги заменят с прием от други източници, каквито са например растителните източници на белтъчини. Към най-често срещаните вегански протеини принадлежат оризовия, конопния, соевия и граховия протеин. Всички те имат високо съдържание на белтъчини и аминокиселини, чрез което спомагат за растежа и регенерацията на мускулна маса.

Видове растителни протеини

Оризовият протеин се смята за един от най-добрите растителни източници на белтъчини. Храносмила се сравнително лесно и биологичната му стойност е доста висока в сравнение с тази на останали протеини от растителен произход. Изработва се от кафяв ориз, който постепенно се смиля на брашно, разбърква се и с помощта на ензими се утаява необходимия протеин, който накрая се изсушава. Голямо предимство е, че този процес на отделяне не белтъчините неутрализира всички алергени.

Соевият протеин е протеин от растителен произход, който е много популярен сред веганите и вегетарианците. Предимството е, че има висока биологична стойност, която може да се сравни с тази на казеина. Съдържа комплексен спектър от аминокиселини, който подпомага изграждането и регенерацията на мускулната маса. Има средно темпо на усвояване и съдържа по-малко ВСАА аминокиселини с разклонена верига от суроватъчния протеин. За сметка на това обаче има почти двойно количество на аминокиселините L-глутамин и L-аргинин. Единственият му недостиг е, че може да причинява алергии, поради високото съдържание на алергени.

Граховият протеин се изработва от малък жълт грах и се смята за революционен вегански протеин. Съдържа всички есенциални аминокиселини и има висока концентрация на аминокиселините аргининлизин и фенилаланин. ВСАА съставят 15 до 20% от цялостното съдържание. В сравнение с останалите животински протеини обаче има доста по-ниска биологична стойност, но от друга страна може да се овкуси сравнително добре и лесно се разтваря във вода. Предимството му е, че не съдържа мазнини, нито холестерол.

Конопеният протеин е богат на ензими, витамини и есенциални аминокиселини. Той е лесно усвоим и съдържа минимално количество мазнини. Освен високото количество белтъчини, неговото предимство е, че подпомага имунитета.

Веган Протеини
Производители
Подреди по